COVID-19 a alkohol

Niemalże wszystkie kraje świata borykają się z pandemią COVID-19 i podejmują zdecydowane działania, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się wirusa. W mediach wszyscy jesteśmy informowani o zagrożeniach dla zdrowia jakie niesie za sobą kontakt z koronawirusem. Za sprawą mediów społecznościowych w przestrzeni publicznej istnieje kilka błędnych przekonań które dotyczą spożywania alkoholu oraz choroby COVID-19, na kilka z nich warto zwrócić szczególną uwagę.

[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]

Niemalże wszystkie kraje świata borykają się z pandemią COVID-19 i podejmują zdecydowane działania, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się wirusa. W mediach wszyscy jesteśmy informowani o zagrożeniach dla zdrowia jakie niesie za sobą kontakt z koronawirusem. Za sprawą mediów społecznościowych w przestrzeni publicznej istnieje kilka błędnych przekonań które dotyczą spożywania alkoholu oraz choroby COVID-19, na kilka z nich warto zwrócić szczególną uwagę.

W żaden sposób spożycie alkoholu nie uchroni Cię przed COVID-19 i zdezynfekuje wirusa. Fakty na temat alkoholu i Twojego ciała wyglądają następująco. Etanol to substancja zawarta w alkoholu odpowiedzialna za większość szkód wynikających z jego konsumpcji w piwie, winie, wódce i innych napojach procentowych. Dodatkowe substancje jak metanol, dodane w niewielkich ilościach mogą prowadzić do ślepoty choroby nerek a nawet do śmierci. Zawiera się on w podrabianych napojach alkoholowych oraz w środkach dezynfekujących do rąk i ciała.

Alkohol a COVID-19

Niestety w niektórych krajach po wybuchu pandemii COVID-19 pojawiła się informacja, że spożywanie środków dezynfekujących zapewni ochronę przed wirusem, jest to błędna i niebezpieczna informacja. Fakty są jednoznaczne i mówią nam, że alkohol ma wpływ zarówno krótko-, jak i długoterminowo na każdy narząd Twojego ciała. Ogólnie rzecz biorąc dowody mówią, że nie ma „bezpiecznego limitu” i w rzeczywistości ryzyko uszczerbku na zdrowiu wzrasta z każdym spożywanym napojem. Spożywanie alkoholu szczególnie osłabia układ odpornościowy, tym samym zmniejsza zdolność radzenia sobie z chorobami zakaźnymi w tym COVID-19. Alkohol, nawet w małych ilościach zwiększa ryzyko rozwoju niektórych rodzajów raka (informacje o terapii: Terapia uzależnień).

Częste spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu ostrej niewydolności oddechowej (ARDS) wskazywanego jako jednego z najpoważniejszych powikłań COVID-19.

Osoba zarażona wirusem nie zniszczy do przez spożywanie alkoholu a jedynie może zwiększyć ryzyko powikłań. Alkohol w stężeniu co najmniej 60% działa jako środek dezynfekujący na skórę lecz nie ma takich właściwości po spożyciu.

Spożywanie alkoholu nie zniszczy wirusa w wydychanym powietrzu, nie zdezynfekuje ust i gardła a tym samym nie zapewni żadnej ochrony przed COVID-19. Alkohol ma szkodliwy wpływ na układ odpornościowy przez co osłabia się jego działanie na na wirusy.

Podczas pandemii unikaj alkoholu gdyż jego spożywanie jest zachętą do palenia, ludzie spożywający alkohol mają tendencję do większej ilości wypalanych papierosów a palenie ma wpływ na bardziej skomplikowany przebieg COVID-19.

W czasach ograniczonego poruszania więcej czasu spędzamy zamknięci w domu i zasadnym jest aby w tym czasie ograniczyć spożywanie alkoholu gdyż stanowi on zagrożenie dla życia i zdrowia. Pracując w domu przestrzegaj zwykłych zasad pracy i nie pij. Alkohol nie jest niezbędną częścią diety i nie powinien być priorytetem.

Jedną z najskuteczniejszych metod leczenia alkoholizmu jest Esperal – dowiedz się więcej na naszej stronie: Esperal Poznań

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]